Nog meer DMCA Takedowns Door Nintendo

Nintendo heeft deze week nog eens twee projecten stopgezet door middel van een DMCA claim.

Het eerste project was Project AM2R, een door fans gemaakte remake van Metroid II: The Return of Samus. De DMCA claim werd twee dagen na release uitgevoerd door Nintendo. Metroid Database, een van de grootste hosts van de port, meldde dat ze een DMCA hadden ontvangen van Nintendo. Hierin werd vermeld dat ze de game van hun website moesten halen.

Metroid Database ontving een email van een advocaat van Nintendo waarin werd beweerd dat AM2R Nintendo’s auteursrecht schendt door beelden van Samus te gebruiken. Het is sindsdien bevestigd dat AM2R niet gerehost wordt op Metroid Database.

am2r kreeg 2 dagen na release een dmca claim te verwerken van Nintendo

De tweede DMCA claim was tegen het Internet Archive. Nintendo wilde dat het Internet Archive de archieven van de eerste 140 Nintendo Power issues offline te halen. De issues zijn sindsdien verwijderd. De pagina staat nog wel wel online, maar de magazines kunnen niet meer bekeken worden.

150 nintendo power issues zijn nu verwijderd van het Internet Archive

Dit zijn slechts de twee meest recente incidenten van een lange reeks copyright claims die Nintendo sinds kort aan het uitvoeren is met als doel hun karakters, handelsmerken en andere content te beschermen. Begin Juli kreeg Bitmap Books ook al een DMCA Claim te verwerken van Nintendo omdat ze beelden van NES game art van Nintendo gebruikten. Hierdoor werd de kickstarter tijdelijk verwijderd. De kickstarter is sindsdien weer hervat.