De Youtube Gemeenschap Sluit Zich Aan Bij Pewdiepie

pewdiepie

Eerder deze week hadden Disney en Google hun samenwerking met de  Pewdiepie stopgezet. De reden hiervoor was dat de content van een aantal van zijn videos antisemitisch zou zijn. Ook werd zijn show Scare Pewdiepie stopgezet. De bedrijven kwamen tot deze beslissing nadat de Wall Street Journal ze hadden benaderd met betrekking tot Pewdiepies videos.

Wat daarop volgde was een enorme reeks artikelen die Pewdiepie afschilderden als een antisemiet, een racist, alt-right, werd hij vergeleken met Donald Trump, en ging een Wired artikel zelfs zo ver om hem een held van de nazi’s te noemen. Een headline die zoveel kritiek kreeg dat het snel weer werd gewijzigd. Polygon, Wired, The Wall Street Journal, Mic daily, The Verge, Gizmodo en The independent schreven allemaal artikelen die je gerust smaad zou kunnen noemen. 1 van de artikelen probeerde het te laten lijken dat Pewdiepie hierdoor abonnees verloor zonder erbij te vermelden dat het gewoon om een glitch ging. Zelfs J.K Rowling linkte een van de artikelen met de tekst: ”for those who think fascism is an edgy accessory.”

Pewdiepie heeft uiteindelijk gereageerd op de artikelen. In de videos legt hij de context van zijn videos uit. Veel mediaoutlets, zoals Polygon bleven hem echter aanvallen.

Het publiek, youtubers en Pewdiepies fans stonden echter massaal aan Felix kant. Vele youtubers stonden aan zijn kant en zagen de videos voor wat ze waren, grappen. enkele youtubers en journalisten die hun steun betuigden waren: H3H3productions, Casey Neistat, KSI, Scarce, Nick Monroe, DJ Keemstar, Idubbbztv, Maxmoefoe, Anything4views, Philip Defranco, Pewdiepies fans, Chaosxsilencer, Kosdff, Biblicalreaper, Nudah, Psychic pebbles en Notch (Markus Persson).

De lastercampagne tegen Pewdiepie heeft jammerlijk gefaald. Hij is nu populairder dan ooit en zijn reputatie blijft intact. De media heeft alleen maar meer geloofwaardigheid verloren en de youtubers verenigd.

Tot slot wil ik dit nog zeggen aan alle schrijvers en journalisten. ”You report the news, you don’t make the news.” Het is jammer dat dit geen standaard begrip meer is.